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PUBLIC CONSULTATION ON THE DRAFT ACCOUNTING AND REPORTING REGULATIONS 

 

 

 

 

 

Regulation 3 – Interpretation 

Q1. Do you agree with the definition of “gross income”? The term “gross income” 

would need to include a number of material items which are currently treated 

differently by organisations, capital loan/grant amortisation and pension 

contribution. In some cases these items are not reported on the I&E; in other 

cases they are netted against expenditure in contravention of reporting rules. 

“Transfers from endowment funds” is excessively limiting as a caption. 

If not, how do you think “gross income” should be defined? 

 “Gross income” means all the income of a charitable organisation, together with 

any amortisation of capital loans or grants. All income, including for example 

government pension contributions or insurance claims, should flow through 

income rather than being netted against expenditure. 

Regulation 4 – Application  

Q2. Do you agree with the exemption threshold level of €10,000 in relation to the 

preparation and audit/examination of annual statement of accounts? Yes 

If not, set out your proposed threshold level (It should be noted that proposed 

threshold levels should be confined to a level allowable under Section 48 6 c of 

the Charities Act i.e. between €10,000 and €50,000). 
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Regulation 5 – Financial Year 

Q3. Do you agree with the limit on the number of changes to the financial year 

duration, in the absence of consent from the Authority, to one change in any 

three year period? 

For consistency with other regulators, we would recommend that the Charities 

Regulator set the same limit as s.284 of Companies Act 2014 which is to permit 

one change in any five year period 

Regulation 6 – Consolidated Accounts 

Q4. Do you agree that the regulations dealing with the methods and principals for 

the preparation of group accounts are better addressed by reference to financial 

reporting standards and the applicable statement of recommended practice, 

rather than by detailed scheduling of methods and principals for consolidation in 

the Regulations? Yes, the existing SORP and financial reporting standards are 

preferred. It would be useful to require clarity concerning the term “control”  in 

the case of group/subsidiary or related entities.  

Regulation 8 – Simplified Accounts 

Q5. Are you satisfied regulation 8 (including Schedule 1) provides a sufficient and 

proportionate framework for preparing ‘simplified accounts’? We would not 

support cash accounting/simplified accounts for the following reasons:  

1) Accrual accounting gives a more accurate reflection of the financial position, 

even in the case of charities with a small financial turnover 

2)any entity with CHY status from Revenue is required to prepare full accrual 

accounts with no threshold.  

3) any entity that is in receipt of government funding is required under D/PER 

Circular 13 2014 to prepare accrual-based accounts. There is no threshold. These 

accounts also have to be audited. 

 If not, what additional requirements are needed? If cash accounting were to be 

pursued some of the wording would need to change, then Schedule 1 par 3 should 

read “the following receipts” rather than “the following income” and “the 

following payments” rather than the “the following expenditure”. 
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Regulation 9 –  Annual audit of statement of accounts 

Q6. Do you agree with the threshold level of €100,000 in relation in the 

requirements for a statutory audit? 

From the analysis done by Benefacts of 2014 financial statements on more than 

3,000 charities that are companies, we believe the threshold for full audit should 

be raised to €150,000. Of the income of those 3,000 charities totalling €5.2billion, 

44% of the entities have a turnover under €150,000 and their net turnover in 

aggregate amounts to 1.26% of the total aggregate value of income of all charities.  

We would recommend also that a threshold of €500,000 of net assets be used 

together with the income or expenditure of more than €150,000. Only about 2% 

of charities with large asset bases (mostly housing) and income/expenditure fall 

below this threshold. 

If not, set out your proposed threshold level (It should be noted that proposed 

threshold levels should be confined to a level allowable under Section 50 2 of the 

Charities Act i.e. no greater than €500,000). 
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Regulation 10 – Examination of annual statement of accounts by an independent 

reviewer 

Q.7 Are you satisfied regulation 10 provides a sufficient and proportionate 

framework for an examination of annual statement of accounts by a reviewer? 

 If not, what additional requirements are needed? 

We believe that the idea of nominating an “independent” person for cash 

accounting is not practical. Regulation 10 paragraph 2 suggests that the Charities 

Regulator would approve these individuals; given the lack of qualification or 

regulation, we are concerned that this could result in inappropriate or unqualified 

individuals being appointed. 

The “independent reviewer” definition in Regulation 10 paragraph 3 needs 

1)  to specify that the individuals would be regulated by their professional 

body. The readers of the accounts and trustees would be in danger of 

assuming that this was the case and that these individuals were subject to 

monitoring. If a person is signing their name as a professional under their 

professional body, there are likely to be professional requirements and 

standards and sanctions for non-performance. In this regard, we would 

note the following: 

a. the Association of Charity Independent Examiners does not 

regulate its members 

b. accounting technicians are generally not supposed to issue 

“assurance” 

c. The Chartered Institute of Internal Auditors do not generally 

report on external organisations 

d. It is not clear to us that the Association of International 

Accountants and the Institute of Financial Accountants have any 

members in Ireland, or that they are regulated 

2) More detail is also required on “materiality” and the detail of the report 

required.   

3) More detail is required on the type of review required as many individuals 

may not be willing to do this work without knowing the level of detail 

required. 
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Regulation 13 – Annual Report  

Q.8 Are you satisfied regulation 13 provides a sufficient and proportionate 

framework for annual reporting? 

 If not, what additional requirements are needed?  

SORP is the ideal reporting framework but insofar as the Charities Regulator is not 

able to set a reporting standard for companies, this creates a significant “double 

standard”.  

Clarity around the last few items on Schedule 2 would be useful namely  

 “Net current assets/liabilities”- is this current assets net of current and 

long term liabilities 

 “Cash Resources” – is this detail of cash balances 

Deferred Grants are often large amounts on some charities and can have a 

significant impact on the interpretation of the balance sheet and financial 

position. We would recommend that these balances are also provided. 

Additional Comments (100 words) 

Q9. If you have any additional feedback on the draft regulations that was not 

relevant to questions 1-8 above please set out that feedback, in no more than 100 

words in the space below. Please try to be as specific as possible.  

 

We welcome Regulation 13 Schedule 2 which encourages a move to more 

reporting in line with the Charities SORP requirements. However, in our view, the 

ideal situation would be that the Charity Regulator would receive the same full 

audited financial statements as are required to be provided to the government 

funders. Abridgement should not be permitted.  
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End. 


